Modern uppvärmning – elementet

Även om många hem idag fortfarande har en kakelugn eller öppen spis, är dessa inrättningar numera framförallt till för att öka trevnaden och mysfaktorn i ett hem. Den huvudsakliga värmekällan i de flesta moderna hem är istället element.

Elementets uppfinnare sägs ofta vara Franz San Galli, en rysk uppfinnare född i Preussen år 1824. Han fick ett patent för ett element år 1857, men flera andra uppfinnare hade innan dess bidragit till elementets utveckling. Redan år 1841 skapade till exempel den amerikanske uppfinnaren Joseph Nason ett slags primitivt element, som han fick flera patent för i sitt hemland.1280px-radiator_op_blauw-wit-gestreepte_tegels

Element, eller värmeelement som de mer specifikt heter, drivs vanligtvis av elektricitet eller varmvatten. Äldre element är vanligtvis så kallade sektionsradiatorer, vilka tydligt kan urskiljas genom att de är uppdelade i olika sektioner, med springor emellan. Som kontrast kan man jämföra dem med moderna element, som med mycket få undantag är så kallade panelradiatorer. Dessa är betydligt smalare än sektionsradiatorerna, och skapade i ett enda stycke.

Även om element är mycket praktiska, och ett effektivt sätt att värma upp ett hem, håller nog de flesta med om att de inte är lika dekorativa som en kakelugn. Om man vill dölja sina element på ett dekorativt sätt är därför elementskydd ett bra alternativ. Du hittar ett stort utbud av elementskydd för olika smaker på Buildor.se.

Leave a Reply

mts_schema