Rörspisen – fattigmans kakelugn

Rörspis är inte något som människor installerar i sina hem idag, men den var vanligt förekommande på den svenska landsbygden under hela 1800-talet. Detta eftersom rörspisen har mer eller mindre samma funktion som en kakelugn, men är betydligt billigare att bygga. Det var på grund av detta som den fick smeknamnet ”fattigmansugn”, eller ”fattigmans kakelugn”.rorspis_del

Rörspisarna byggdes av tegel och murades med lerbruk. Utsidan på tegelstommen fick sedan en beläggning med lerbruksputs, vilket gjorde att den liknade en kakelugn med den skillnaden att den inte hade en yta av kakel, utan av matt puts. En annan skillnad jämfört med kakelugnar var att rörspisarna oftast inte hade några luckor, utan en öppen eldstad. Den hette rörspis för att det inuti spisen konstruerades rör eller kanaler som den varma luften färdades genom, för att man bättre skulle kunna ta till vara på värmen. I spisen fanns också spjäll så att man kunde reglera draget mot skorstenen, och sotluckor för att kunna sota spisen.

Om du har en gammal rörspis i ditt hem, och du skulle vilja måla om i rummet för att bättre framhäva den, hittar du en målare i Stockholm på Vimalar.se som kan hjälpa till. Rörspisar byggdes dock inte bara i Stockholm, utan i hela landet.

Leave a Reply

mts_schema