Elkostnader på vintern

Vare sig vi vill det eller inte så kommer vintern varje år och elkostnaderna följer troget efter då det blir kallare och vi behöver mer värme i våra hus och lägenheter. Det vi kan göra är att minimera kostnaderna genom att teckna förmånligare elavtal samt att skaffa nya och smarta element som drar mindre el.

Båtar och husbilar använder sig av dieselpannor för att hålla värmen, och även de blir dyra på vintern. Dieseloptimering kan vara en lösning när det gäller dem – men när det handlarPassive_house_scheme_1 om en lägenhet så är elementen oftast färdiginstallerade av hyresvärden. Då bör man titta på elavtal där kilowatt timmes priset är så lågt som möjligt, samt att priset är fast och inte rörligt. När man flyttar in i en lägenhet så är det ofta ett tillsvidarepris som elbolaget debiterar dig innan du tecknar ett eget elavtal – och det kan bli väldigt dyrt.

Tillsvidarepriset är ett väldigt högt pris som inte är anpassat för några årstider eller särskilda omständigheter och är endast till för att finnas till så att du har el under tiden som du flyttar in i lägenheten. Se till att du tecknar ett elavtal som antingen har en fast vintersäkringsperiod under vintermånaderna, eller ett helt fastprisavtal som är bundet i minst ett år i taget. Då betalar du samma pris hela året ut oavsett förändringarna i elpriset under årets gång.

Däremot kommer elpriserna stiga under kallaste månaderna då förbrukningen blir mycket högre. Ett ytterligare tips är att använda alternativa sätt att värma huset om du bor i en villa genom att elda ved när det är som kallast, om du har en vedeldad panna som du kan använda vid elavbrott eller liknande.

Du kan även se till att endast värma upp en del av huset genom att stänga av elementen i rum som inte används för att spara pengar i elförbrukningen. Det finns även väldigt smarta lösningar som bergvärme i dagsläget som är oerhört kostnadseffektivt.

Se även till använda vitvaror som har hög energieffektivitet men låg energiförbrukning genom att hålla koll på energiklassificeringarna vid inköp av nya vitvaror. De finns från D till A+++ där A är den bästa, även om vitvaran då kan kosta lite mer.

Leave a Reply

mts_schema