Att ha en egen bastu är en dröm för många svenskar. Hos andra har bastun blivit ett förråd, ett utrymme som sällan eller aldrig används för det ändamål det en gång byggdes. Hur vet man då om en bastu är någonting som kommer att användas och om det är värt att investera i?
Svaret är lika enkelt som tråkigt; det beror på. Det beror givetvis på om du tycker om att basta, hur ofta du vill nyttja din bastu samt till viss del på möjligheterna du har i ditt boende att installera en bastu. Det senare har dock blivit mindre betydande med åren sedan ”IR-bastun” lanserades. Nu finns möjligheter även för den som bor trångt eller i en hyresrätt att installera en bastu. Bor du i en hyresrätt så rekommenderar vi dock att du stämmer av med din hyresvärd först. En IR-bastu är ett rum med, i stort sett, samma utseende som en traditionell bastu men som värmer kroppen med infraröda strålar. I och med att en infraröd bastu inte behöver placeras i ett våtrum och endast behöver tillgång till ett vanligt vägguttag så finns stora möjligheter även för den som bor trångt att kunna njuta av en egen bastu.
Vilken typ av bastu passar dig bäst?
Vill du ha en traditionell bastu så behöver du yta i ett våtrum alternativt plats utomhus för att bygga en bastu eller köpa en färdig. Kostnaden för att bygga en egen bastu på ca 5 kvm är ca 20.000 kr om du bygger själv eller ca 50.000 kronor (efter ROT-avdrag) om du anlitar snickare och elektriker.
Vill du hellre ha en bastu utomhus och ställer in siktet på en bastuvagn eller bastustuga så finns det enkla byggsatser för ungefär samma pris som det kostar i material att bygga en egen inomhusbastu.
En IR-bastu blir något dyrare per kvm. De saluförs oftast för antal personer istället för kvm men en tumregel är att räkna på 0.8 kvm per person. En byggsats för 4 personer kostar ca 20.000 kr.
p23ct1