Den öppna spisen – mysfaktor deluxe i flera alternativ

 

Drömmer du om vakna till en värmande öppen spis hemma i vardagsrummet?  Öppna spisar framstår ibland som lyxiga alternativ i äldre byggnader och samlingslokaler. Så kan det självklart vara, men de kan även bli din ultimata mysfaktor i bostaden.    

De första öppna spisarna kommer från medeltiden, och användes som köksspisar med öppen härd utan ventilationshål. Här samlades människorna för att värma sig, få ljus, koka, steka och värma mat. Spisen var oftast placerad i ett hörn och tillverkad i tegel.

I slutet av 1800-talet och framåt började den öppna spisen få utvecklade funktioner i form av hällar, skorstenar som ledde ut röken, och tillhörande spis avsedd för matlagning. Den öppna spisen gick mot att vara en fast eldstad med skorsten, och blev nu en vanlig värmekälla i hemmet.

675px-open_fireplace_with_iconEkonomiskt sett var den öppna spisen dock dyr att hålla huset varmt med. Dess funktion gjorde att rummet snabbt blev varmt, men behöll inte värmen då elden slocknat. När modernare värmekabiner och spisar utvecklades förvann den öppna spisens användningsområden därför helt. Idag handlar dess funktion främst om utsmyckning. Vill man skapa en varm och välkomnade atmosfär med hög mysfaktor är den öppna spisen aldrig fel. Äldre öppna spisar blir ännu vackrare med åren, och nybyggda kan erbjudas helt utformade efter dina önskemål. På marknaden finns också mindre bärbara öppna spisar med konstgjord eld och värme, vilka fungerar som element med ljuslågor, inglasade öppna spisar mm. Intresset för den öppna spisen är stort.

På Fishers mureri tillverkas din öppna spis helt efter dina behov. Vi är väl anpassade efter dagens krav på uppvärmning och bygger våra öppna spisar som hybrider med en insats, vilket skapar samma funktion som hos kaminer. Detta ger en betydligt effektivare uppvärmning än hos äldre konstruktioner. Det klassiska utseendet behålls däremot, om det är det just det du efterfrågar. Alla öppna spisar behöver heller inte vara anslutna till skorstenen, utan kan istället drivas av gas och el.

Vill du ha en större öppen spis i en kontorslokal, eller något mindre för ditt hem? Vill du se över eller byta ut din befintliga?  Ingenting är omöjligt, endast fantasin sätter gränser.

Leave a Reply

mts_schema