Tips för att bygga växthus

Ett växthus kan båda öka trivselvärdet och det monetära värdet på bostaden samtidigt som det förlänger odlingssäsongen. Idag finns det många olika färdiga paket med växthus som man kan välja mellan, vilket gör det enkelt att sätta upp det inom en kort tidsperiod. Det finns dock en hel del saker som man kan tänka på innan man bestämmer sig för hur och var man ska sätta upp det. Vart är egentligen den bästa platsen att sätta upp det på och hur förbereder man marken? Läs vidare för tips.

Storlek och optimal temperatur

Storleken är viktig. Vill man ha sitt växthus som ett extra trivselrum utomhus är det bra om man väljer ett större växthus och det ska helst inte vara mindre än 15 kvadratmeter. Många bygger för små växthus och ångrar sig senare, för det är lätt att fylla upp ett växthus med trädgårdsmöbler, krukor och odlingsbäddar. Bygg därför inte för litet i början. Fundera på om du kanske ska investera i ett klimatanpassat växthus. Det är ett modernt sätt att bygga på, där temperaturen inuti växthuset kan justeras med hjälp av en app. Är det varmt och fuktigt ute regleras temperaturen och luftfuktigheten så en optimal miljö bibehålls för växterna. Detta är ett system som precis har färdigutvecklats och du kan läsa mer om det i artikeln som är länkad ovan.

Odla grönsaker och blommor

Det är viktigt att marken där växthuset ska sättas upp är förberett på rätt sätt. Just detta moment kan vara bra att få proffshjälp med, eftersom det måste vara plant och ha bra dräneringsmöjligheter. Det kan bli dyrt att ta in en byggfirma för arbetet, men Consida gör det lättare för dig att låna pengar så fundera på om det inte är värt det. När du planerar vart växthuset ska stå, tänk på att du enkelt ska komma åt med vatten och dylikt. En del väljer att installera en vattenkran inuti växthuset, medan andra nöjer sig med en trädgårdsslang dragen från bostadshuset. Gör det som passar dig bäst. Ett växthus är ett underbart tillskott till alla trädgårdar. Odla goda grönsaker eller vackra blommor direkt i din trädgård!

Leave a Reply

mts_schema