Renoveringsarbeten som du kan göra själv

Om du har en sommarstuga eller en villa som är i behov av renovering så finns det många delar av renoveringen som du kan göra själv och därmed spara in mycket pengar. Dock så kan du inte göra allt renoveringsarbete själv då vissa arbeten blir bäst utförda av utbildade hantverkare. Det är framför allt arbeten med vatten, elektricitet och våtrumsutrymmen.

Även om du bor i en bostadsrätt så kan du utföra vissa arbeten själv och därmed få en kostnadseffektiv renovering. Om din bostadsrättsförening samarbetar med företaget Nabo som förvaltar bostadsrättsföreningar så kan du få bra hjälp med din renovering av din bostadsrätt. Exempelvis så får du information om vad du kan göra och inte göra. Om du ska göra renoveringar i våtrumsutrymmen så kan du få hjälp med att hitta certifierade hantverkare.

Att underhålla husets fasad

Om din fasad består av träpanel så behöver du göra en okulär besiktning av dessa för att se om du hittar större sprickor eller om träpanelen har börjat ruttna. Dessa träpaneler behöver bytas ut. Mindre sprickor kan du täta genom att spackla. Därefter behöver fasaden tvättas innan du målar träpanelen med en grundfärg och sedan med en vanlig träfärg.

Om din fasad istället består av tegel så räcker det oftast med att tvätta fasaden med högtryck och därefter fylla i fogarna med murbruk. För putsade fasader så behöver du ta bort all dålig puts och knacka upp sprickor. Därefter så behöver du putsbruk för att fylla igen sprickor och sedan släta ut fasaden med en kanitz eller en filtbräda. Därefter så kan fasaden målas med kalkfärg eller en plastfärg som andas.

Fönster och dörrar

I samband med att du renoverar fasaden bör du också kontrollera fönster och dörrar. Dels så kanske dessa behöver slipas och målas/lackas men framför allt så kanske det behöver tätas kring fönster och dörrspringor. Kontrollera även fönsterbleck så att dessa är täta och inte släpper in vatten mot fasaden.

Måla och tapetsera

Måla och tapetsera invändigt är också något som du kan göra själv. Det gäller dock att vara noggrann då du tapetserar så att fogarna går in i varandra och så att det inte bildas lufthål mitt på väggen. Om du ska måla så behöver du täcka in dörrar, golvlister och golv så att du slipper en massiv rengöring efteråt. Hos en färghandel får du hjälp med att välja färg.

Renovera eller lägga nytt golv

Golv blir med tiden slitna och kan också innehålla hål efter att olyckor har skett. Ett trägolv eller plastgolv går att renovera genom att du spacklar i håligheter och sedan slipar golvet. En slipsmaskin kan du hyra hos en byggmarknad. Därefter så lackar du trägolvet eller vaxar plastgolvet så blir det som nytt igen.

Om du istället ska byta golv så går det att köpa parkett och plastmattor på byggvaruhus. Här finner du också bra guider för hur du ska utföra arbetet.

Leave a Reply

mts_schema