Kaminen – effektiv uppvärmning

En kamin kan användas för att elda flera olika typer av förbränningsbara material, till exempel ved, pellets, kol eller koks. Beroende på om kaminen är specialiserad för något av dessa material eller inte kan den ha olika, mer specifika namn, till exempel vedkamin eller pelletskamin.

Vedkaminen är den kanske vanligaste och mest traditionella kaminen, och fungerar på samma sätt som en kakelugn; ved läggs in i kaminen via en lucka på dess framsida, man tänder eld i kaminen, stänger luckan och låter det brinna. Till skillnad från en kakelugn är dock en kamin tillverkad av metall, vilket gör att den snabbt blir varm och värmer luften i rummet. Den håller dock inte värmen länge efter att elden har slocknat, varför man måste hålla liv i elden om man vill ha fortsatt varmt i rummet. Röken som bildas vid förbränningen leds ut genom en särskild rökgaskanal som sitter fastmonterad i kaminen – den använder sig med andra ord inte av husets skorsten. När kaminen inte används kan man stänga till kanalen med ett spjäll, för att värme inifrån huset inte ska läcka ut den vägen.stove-254887_960_720

Att installera en kamin kan vara olika komplicerat beroende på hur stor den är. En mindre kamin, som väger mindre än 200 kilo, kan placeras fritt på golvet, och kräver med andra ord inte någon komplicerad installation. Om den däremot är tyngre än så måste man installera ett fundament för kaminen. Oavsett var man ställer den måste man dock alltid se till att golvet framför kaminen och väggen intill kaminen är brandskyddade, det vill säga täckta av eller tillverkade av eldfasta material, till exempel tegel eller sten.

En kamin är förutom ett effektivt sätt att värma upp ett hem också en inredningsdetalj som ger rummet en ombonad känsla. Om man ytterligare vill bidra till den känslan kan man välja att inreda rummet med en fototapet föreställande ett motiv som man har varmt om hjärtat. På Photowall.se kan man nämligen skapa fototapeter utifrån ens egna bilder, och på så sätt få en helt personlig och unik vägg. Då kommer rummet inte bara att vara varmt för kroppen, utan också varmt för sinnet.

Leave a Reply

mts_schema