Bygg din dröm!

Det är många som drömmer om att bygga sin egen sommarstuga, altan, gäststuga eller en trevlig utbyggnad. Att bygga och skapa, se hur en process går från att vara en tanke vid köksbordet, till att bli verklighet, är mångas dröm. Vad ska man då tänka på?

Bygglov

Det första som bör göras är att se över bygglov. Behöver det sökas bygglov? Vid vilka byggnader och tillbyggnader behövs bygglov? En friggebod som byggs på en tomt med ett redan existerande hus, behöver inget bygglov. Ett Attefallhus behöver för det mesta inte heller bygglov, men kommunen ska informeras. Det är också viktigt att tänka över hur det kan påverka grannarna. Även om man äger tomten, så bör man alltid beakta de som bor runt omkring.

Kostnader och tid

En god regel är att det mesta kostar mer än vad man tror och att det också oftast tar längre tid än vad man först beräknat. Ibland kan ett bygge stå stilla för att den ena hantverkaren inte får gå vidare i sin arbetsprocess förrän den andra hantverkaren är klar. Eller så har bygghandeln inte bräder med de rätta dimensionerna hemma och får inte in nya varor förrän om en vecka. Det finns också många mindre kostnader som det också är lätt att glömma att ta med i den första beräkningen: dörr, dörrlås, fönsterbrädor, tapetsering, slipning av golv etc. Listan kan göras lång.

Det är viktigt att tänka över vad man kan göra själv och när man bör anlita en professionell hantverkare. På vissa moment kan man spara in många tusenlappar genom att göra det själv: måla, spika upp lister och tapetsera klarar även en helt novis lekman av. Om man har byggt förut och får hjälp av andra, så kan man också göra det mesta av bygget själv: resa stommen, spika ytter- och innerväggar och sätta in fönster. Ibland kan man förvisso kanske klara av arbetet, men det behövs särskilda maskiner eller verktyg. Det kan vara billigare att hyra en kompressor, än att köpa en, eller anlita hantverkare som utför jobbet. Bygger man en byggnad för industriellt bruk kan det vara klokt att köpa utrustning som en kompressor, införskaffa verktyg och reservdelar som t.ex. en kvalitativ dysa för sprutprocesser, bandsåg eller metallsvarv. Det är klokt att tänka igenom vilka verktyg som kan användas vid senare tillfällen, och vilka som bara kommer att användas vid detta bygge. Ju större bygge, desto fler verktyg är en god regel, då alla byggen – från friggeboden till en industrilokal – behöver renoveringar och förbättringar.

Tänk också på hur lång tid genomförandet av bygget kommer att ta. Många kan spika upp ett dass på en eller två dagar, eller en altan på en vecka, men om det ingår olika slags moment i bygget, och t.ex. vattenledningar och el, så kommer det ta längre tid. Under sommaren är det många som bygger och hantverkarna är ofta upptagna, förutom att de också går på semester. Det kan vara klokt att ta med det i beräkningen och söka bygglov redan under vintermånaderna och även kontakta hantverkare i god tid.

Leave a Reply

mts_schema